torsdag 17 november 2011

Oj oj

Det blir inte mycket tid över till denna blogg nu när man har en liten hemma... Den 2 oktober kom vår lilla Alicia till världen och sedan dess har det inte funnits mycket tid till annat än att lära känna vår lilla dotter :) Men nu när den första spädbarnstiden lagt sig (Alicia är 6,5 veckor idag) ska jag ska absolut försöka skriva lite då och då.

Vi har gjort en ny "idioten" och renoverat hallen på kort tid. Den är inte riktigt klar ännu så jag väntar med bilder tills den är färdigställd. Vi (eller rättare sagt Fredrik, jag sitter mest och ammar...) gjorde den klar inför hans föräldrars besök nu i november och den blev jättefin och kommer att bli ännu finare när den är helt klar. Golvet består nu av svart klinker där vi även lagt golvvärmeslingor som ska kopplas på snart. Väggarna är klädda med vit bröstpanel med vita allmogelister och den bruna ytterdörren har målats vit. Det vi har kvar är att måla bröstpanelen en gång till samt måla väggen ovanför bröstpanelen. Ja, som sagt bilder kommer.

Vår tvättmaskin gick sönder häromdagen. Usch det var riktigt otäckt då jag och Alicia var i badrummet när det hände. Det lät som hela maskinen skulle explodera så både jag och lilla Alicia blev skiträdda rent ut sagt... Alicia var otröstlig långt efteråt :( Att vara utan tvättmaskin som småbarnsförälder är ingen hit så Fredrik fick snabbt tag på en ny maskin. Vi tänkte köpa en Miele då vi hört bara gott om det märket men då de är så sjukt dyra fick det bli en Bosch istället. Och som försäljaren sa: den kanske inte håller riktigt lika länge som en Miele men den är å andra sidan hälfen så dyr så i långa loppet jämnar det ut sig. Så sant som det är sagt :)

lördag 1 oktober 2011

Hallen

Arbetet med hallen fortskrider och Fredrik har nu rivit ut det gamla golvet, lagt i en glovvärmeslinga och flytspacklat. Skulle vara så skönt att få golvet färdigt innan bebisen kommer och med tanke på att Fredrik i skrivande stund lägger klinkerplattorna verkar det som att projektet ska komma i mål innan dess!

God hjälp med flytspacklingen har han också fått...

Min händige man :)


Spår från våra mindre händiga kissar...

Det var inte så svårt att identifiera förövaren... det visade sig sedemera att båda två hade satt sina stämplar i spacklet...

måndag 26 september 2011

Hösttider

Ja nu är det verkligen hösttider. Ett starkt tecken på det är att vi har börjat köra pelletskaminen på nätterna. Det är så skönt att komma ner i ett varmt kök på mornarna! Vi går annars mest i väntans tider för om två veckor, enligt beräknat datum, kommer vår lilla/e bebis! Så sjukt spännande! Jag har precis gått på två veckors semester som sedan komma att fortsätta i föräldraledighet så i skrivandes stund kommer jag inte att gå tillbaka på jobbet på ett år! Känns overkligt! Som tur var har jag fått sådan klassisk "boa-energi", sådant som blivande mödrar får då man helst vill gå hemma och städa och pyssla inför den stundande bebisens ankomst. Igår rev jag ut hela klädkammaren, skurade den och sorterade och vek om alla kläder så där är nu superfint :)

Idag bär det av till Birsta för att handla flytspackel, klinker och annat till hallen som vi gärna vill få klar så snart det går (så klart). Det är ju en fördel att ha en hall att dra in och ut barnvagnen i.

Fredrik som varit två veckor i Jokkmokk och jobbat på en stor övning, Barents Rescue, är ledig med mig i tre dagar nu - underbart! Igår kväll tog vi en promenad ner till havet där Fredrik lade i nät. Då vi inte har båten i fick det blir att traska i med vadarstövlarna.

Smågubbarna var nyfikna och följde med

Knasen ser till att det går rätt till när husse lägger ut nätet

Naturen är allt bra vacker nu!

Trots att det blivit kallare och naturen kläs i höstfärger fortsätter blommorna att blomma. Precis så här hade jag tänkt mig att snöstjärnan skulle bli när jag planterade den, sen trodde jag väl kanske inte att det skulle dröja ända till slutet på september...

måndag 12 september 2011

Snittblommor

För ett tag sedan hade vi mamma och pappa på middag och då förärades vi med en jättevacker bukett snittblommor (som jag i vanlig ordning inte vet namnet på...).

Tänk om man kunde ha snittblommor hemma jämt! Det är ju dock lite dyrt... När jag pluggade i Spanien gick jag i samma klass som en florist. (Maria) Hon gjorde de mest fantastiska kreationerna av blommor. I Spanien är ju dessutom snittblommor sjukt billigt och i staden vi bodde, Cádiz, fanns Plaza de las flores (blomstertorget) där det såldes snittblommor i massa marknadsstånd. Maria kunde handla vackra blommor jättebilligt och sedan sätta samman fantastiska buketter som prydde hennes lägenhet - så fint!

Jag skulle själv köpa en bukett blommor på Plaza de las flores en gång när jag var bjuden på middag och ville ha blommor med mig till värdinnan. Jag visste dock inte, då,  att blommor var väldigt mycket billigare än i Sverige så när jag sa att jag ville ha en bukett för 15 euro (i Sverige får man ju en ganska liten bukett för 150 kr) så tittade blomsterförsäljaren lite konstigt på mig och började sedan plocka ihop blommor, efter blommor, efter blommor, efter blommor och till slut hade jag en GIGANTISK bukett som han dessutom klädde i nåt fruktansvärt rosa kräppapper... Jag som skulle direkt med tåget till middagen hann inte dela upp buketten heller men lyckades få bort det rosa papperet i allafall. Ja buketten var så stor så det var nästan pinsamt att överlämna den... så kan det gå!

söndag 11 september 2011

Blandat pyssel

Vår granne kom förbi en eftermiddag i somras och berättade att han tänkte ta bort en stor björk från sin tomt och undrade om vi var intresserade av veden. Om vi var! Självklart! Inte nog med att vi får extra ved till vedboden, den aktuella björken tog dessutom bort en del kvällssol från vår altan så det blev verkligen en bonus!

Trädet kapades och grannen samt en annan granne tog det de behövde av veden och resten fick vi, och det var inte så lite (se bilden nedan)


Fredrik har slitit som ett djur med veden i helgen, särskilt eftersom vi även tog de tjockaste delarna av stammen vilka var tjocka! Som en skänk från ovan fick Fredrik ett sms av grannen Monke som berättade att han hade en vedklyv som vi kunde få använda så plötsligt gick det lite enklare - underbart! Vilka grannar vi har va! Fantastiskt!

Har annars bakat en del paj på sista tiden. För en tid sedan gjorde jag blåbärspajer efter samma recept som jag tidigare lagt ut. I originalreceptet är det rabarber men jag bytte det mot blåbär då vi har en del blåbär i frysen. De blev kanske inte riktigt lika goda som rabarberpajerna men helt ok! Recept finns i ett inlägg från juli.

Nu är ju äpplena mogna och börjar trilla ner från trädet så för att rädda några bakade jag äppelpaj idag enligt ett nytt recept:

Blanda 100 g rumstempererat smör, 7 dl corn flakes, 4 msk socker, 2 tsk vaniljsocker, 1 dl vetemjöl till en smulig massa. Skala och kärna ur 5 st äpplen och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna i en skål och blanda runt med 2 tsk kanel och 1 tsk vaniljsocker. Lägg äpplena i en smord ugnsfast form och strö sedan över smuldegen. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ica 30 min. Servera med vaniljsås.

Jättegott blev det! Det blev lite krispigt i och med att man hade corn flakes i - yummy!


Även Knasen tyckte pajerna var goda vilket vi upptäckte när de stod på avsvalning och Knasen gick dit och tog sig ett par munsbitar... (Ja, vi tog bort det han hade knaprat på så om ni blir bjuden på äppelpaj behöver ni inte oroa er för att Knasen smakat på er bit :)

fredag 2 september 2011

Nytt projekt!

Oj, oj vad det går trögt med denna blogg... lär väl inte bli bättre när vi får barn i otober heller... men jag ska göra mitt bästa för att uppdatera lite oftare!

Vi har precis bestämt oss för att ta tag i ett husprojekt till innan bebisen kommer och det är hallgolvet. Just nu ligger en plastmatta där som det visserligen inte är något större fel på då den ser ut som ett trägolv (har varit slarvig med före-bild...men jag har nog någon sparad någonstans som jag visar sedan när hallen är klar). Tanken är att vi ska ta bort plastmattan, isolera bättre, lägga golvvärme och sedan svart klinker ovanpå. Sedan vill jag gärna ha vit pärlspont på väggarna men det blir ett senare projekt. Det viktiga är att vi blir klara med golvet då det är ett riktigt köldhål på vintern...

Så här ser det ut nu iallafall:



Ett annat, mindre avancerat projekt, är (var) gardiner till barnrummet. Jag är ju ingen stjärna på att sy direkt men gardiner är ju mindre komplicerat så det klarar jag faktiskt av :) Jag skulle egentligen beställa ett jättegulligt tyg med katten Findus på:

men då det kostade 150 kr/m tyckte jag det blev lite väl mycket pengar (det är ju en hel del andra hål som det ska stoppas pengar i just nu... så jag köpte 5 m tyg på Jysk istället (249 kr som de två dagar senare reade ut för 99 kr = surt!!).  Jag sydde gardinerna med dubbelt tyg (ytterligare en anledning till att satsa på lite billigare tyg...) så att de även fungerar som mörkläggningsgardiner. Okej, det blir inte kolsvart men lite mörkare åtminstone.
Resultat:


onsdag 24 augusti 2011

Hmmm...

Vårt hus förvandlas med jämna mellanrum till offerplats för stackars möss och fåglar som våra kära kissar släpar hem. Sådär kul... särskilt när de alltid ska lägga offren på mattorna! Lägg dem på golvet åtminstone! När de väl kommit in med ett offer är de sååååå stolta och vill ha massor med beröm (och det får de faktiskt, det är ju faktiskt deras natur att släpa hem föda, men man kan ändå hålla sig för skratt när man måste plocka upp vad de lämnat efter sig...)

Igår hittade vi en stackars död fågel i hallen, men det gick ganska snabbat att identifiera förövaren:
Knasen, vad har du mellan tårna??

Måste också visa en bild på en liten skörd våra underbara tomater. Vi har fått jättemycket tomater i år av olika sorter - jättekul!

Så GOTT!

lördag 20 augusti 2011

Skitgrej!

Har fått dille på jordgubbssmoothies så i frysen finns alltid jordgubbar och i kylen vaniljyoghurt och mjölk. Döm om min irritation när vår stavmixer plötsligt gick sönder. Som alla andra stavmixrar separerar man själva mixerdelen med motordelen vilket har varit i stort sett omöjligt tidigare då de suttit ihop som berg! Jag har fått diska mixerdelen försiktigt, trots att motordelen suttit kvar (som man ju inte får sänka ner i vatten)... Helt plötsligt fick vi upp låsningen och den var tvådelad som den ska, åtminstone i ca två veckor... för i förrgår när jag skulle skruva isär den gick hela skruvgängan av! Den tålde visst inte att delas på... Jaha, bara att slänga och köpa ny...

Vi har länge funderat på en blender då sådana är lite enklare att använda. Eftersom den främst skulle ersätta stavmixern som ska göra mina smoothies hade jag ingen lust att lägga många hundralappar på den, det får bli den dag ekonomin tillåter, eller kanske skrivs in på önskelistan ;) Det blev en billig variant från Scantic som dock lovade ganska mycket, bland annat iskross! Perfekt! Den kostade 299 kr på coop. När jag kom hem med den var jag dock lite skeptiskt... kvalitetsmässigt kändes den ungefär vad priset sade men ja, ja, den skulle ju bara göra smoothies :) Lade i halvtinade jordgubbar, yoghurt och mjölk och körde igång. Drack sedan den goda smoothien men blev lite förundrad när jag plötsligt fick en liten plastbit i munnen... hmmm... Kan den ha följt med de frysta jordgubbarna från Euroshopper... eller? Nej, den kom från blendern som hade spruckit (!). Hela behållaren var full av sprickor. Helt otroligt! Det blev att åka tillbaka till Coop och byta. Denna gång blev det en vanlig hederlig stavmixer igen. Blender får införskaffas när ekonomin tillåter en vettig modell...

Scantic Blender WSBL-100 - köp inte!


tisdag 9 augusti 2011

Höst?

Nej inte riktigt än va? Men jag har iallafall planterat första "höstkrukan". Som jag skrev i ett tidigare inlägg såg en av krukorna på farstukvisten ut som en kruka ogräs... Där har jag nu planterat andra blommor som ser väldigt mycket trevligare ut (namnet kommer jag dock inte ihåg... om ett par år hoppas jag ha lite bättre koll på vad trädgårdsväxterna heter...). Blommorna är dessutom frosttåliga ner till ett par minusgrader, tänkte att det var lika bra att plantera sådana för när man minst anar knackar hösten på dörren...


En sak som däremot är trevligt när hösten börjar närma sig är att det är skördetid :) I stort sett alla grönsaker är färdiga att skörda nu: potatis, lök, persilja, gräslök, sockerärtor, sallad, körsbärstomater och vanliga tomater. Även grukan är mogen men vi råkade köpa fel sort så istället för slanggurka har vi nu Västeråsgurka... får kanske lägga manken till och göra lite inläggning. De grönsaker som inte är riktigt klart ännu är squasch, paprika, physalis och majs.

Det känns otroligt lyxigt att gå ut i trädgården och plocka de grönsaker man behöver till middagen - snacka om livskvalitet!


lördag 30 juli 2011

Vardagsrum och matrum

Jag har ännu inte skrivit om renoveringen av vardagsrum och matrum. Om jag börjar med matrummet så såg det ut så här före:




 och så här efteråt:



Så, vad är det vi har gjort? Jo dels har vi öppnat upp de små dörrarna mellan rummen resp. mellan matrum och kök för att få en öppen planlösning. På golvet låg tidigare en plastmatta som vi tog bort och under mattan låg ett trägolv som slipades, vitlaserades och lackades.  Golvet har medvetet lämnats lite ojämnt för att ge en rustik känsla. Väggarna har slipats, primeats och målats om. De tapeter som fanns var helt ok så de hade fått suttit kvar om det inte varit så mycket märken i dem. Även taket målades om. Sist men inte minst bytte vi lister och fönsterfoder vilka målades vita. Det syns bäst på fönstren som tidigare var bruna.

Vardagsrummet såg ut så här innan:



och så här efteråt:




I detta rum har vi gjort ganska precis samma saker.  Tapeten, som även i detta rum var fin men för skadad för att ha kvar, målades över och taket målades om. På detta golv fanns ingen plastmatta men lacken var väldigt orangefärgad så vi slipade om golvet, vitlaserade och lackade om, precis som i matrummet. Även listerna och fönsterfodren byttes och vitmålades i detta rum. På bilden längst ner syns även den vackra kakelugnen - husets smycke :)

måndag 11 juli 2011

Gott med rabarber

Rabarber är ju en väldigt tacksam växt som ofta ger rikligt med skörd utan att man behöver anstränga sig det minsta, de bara finns där! Vi hade turen att ha rabarber på tomten när vi flyttade in. Har man inte det finns det säkert någon vänlig granne som kan skänka några stänger, han/hon hinner garanterat ändå inte göra av med allt! Jag hade ambitionen att fylla frysen med en massa rabarbergott men än så länge har det bara blivit rabarjerpajer i miniformat (som jag gav bort), rabarberkräm (som jag inte tänkt frysa in) och rabarbermuffins (som jag har fryst in).

Rabarberkräm


Rabarberpajer


Särskilt pajerna blev supergoda och de kommer jag att baka igen för att frysa och ta fram när hösten och vintern kommer för att få en smak av sommaren. Första gången jag smakade dem var när min kollega Ruth hade med sig pajer på jobbet som hon bjöd på - så goda! Jag frågade genast efter receptet och här kommer det:

Ca 24 st

Smuldeg:
150 g smör
1dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
200 g mandelmassa
50 g flagad mandel

Fyllning:
ca 300 g rabarber
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Eventuellt ytterligare mandel till dekor

Ställ ut små mazarinformar i aluminium eller papp med jämna mellanrum på två plåtar. Smält smöret och rör ner strösocker och mjölet blandat med bakpulver och salt. Arbeta ihop till en smulig deg. Riv mandelmassan grovt och knåda in den i degen tillsammans med den flagade mandeln.

Skölj rabarbern, hacka stjälkarna i ganska tunna bitar och blanda med potatismjöl och vaniljsocker. Lägg ett lager smuldeg i botten av varje form och sedan ett lager rabarber. Avsluta med resten av smuldegen och eventuellt lite extra flagad mandel till dekor.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 15 minuter. Låt svalna lite och njut bakelserna som de är eller med en klick vaniljkräm eller glass.

Ruth serverade pajerna med vaniljkesella och det var verkligen supergott och kan starkt rekommenderas!

Muffinsarna blev också goda men jag kommer inte ihåg var jag gjort av receptet...

Nej, tror minsann att jag ska ta och baka lite rabarberpajer. Det är ju ändå ganska molningt ute idag efter två veckor av strålande sol och sommarhetta och sådana dagar bakas det inget - åtminstone inte hos mig!

söndag 10 juli 2011

Trädgårdsstatus

Idag är det den 10 juli och både jag och Fredrik har semester - underbart! Vi har varit en hel del i stugan men framför allt Fredrik har varit duktig och åkt hem med jämna mellanrum och vattnat blommor och grönsaker och det mesta växer så det knakar (jämför med bilder från inlägget den 5 juni).

På altantrappan står tre krukor med blommor varav den översta (snöflingan) är den växt som tagit sig minst då den felaktigt blev placerad där det var för mycket skugga. Den flyttades till en soligare plats för någon vecka sedan och har redan växt på sig lite. Den mellersta och nedersta krukan (lavendel och blåklocka) var de växter som blev utplockade ur en kruka med andra växter då de doldes helt av de andra blommorna och fick därmed varken sol eller näring. När blåklockan plockades upp visste jag inte ens vilken växt det var då den bara bestod av en torr buske. Nu kan man dock se vad det är!


Lobelian fyller nu ut krukan men jag hoppas att den blir ännu större.


På framsidan står min favoritkruka, den med Petunia och Marquerit. Varför den är favorit? Därför jag gillar färgsättingen i rosa och lila =) På bilden nedanför syns de penséer jag planterade i april, de växer som ogräs och ser mest ut som ogräs snart...




I trädgårdslandet har det verkligen hänt grejjer! Här trängs potatis, lök, ärtor, morötter m.m och det ska verkligen bli kul att få börja skörda sen!


I växthuset har tomatplantorna växt och klasar med gröna tomater hänger överallt. I hörnet står en gigantisk tomatampel som jag köpte till Fredrik (och mig också förståss) vilket kommer att ge massor med små gula körsbärstomater. Vi har redan smakat på några och jag säger bara: tomater ska vara hemodlade! Förutom tomater finns gurka och paprika varav gurkan växer på bra men det går lite sämre för paprikan. Sedan finns lite annat smått och gott såsom persilja, gräslök och faktiskt en vinranka som visserligen inte ger oss vindruvor än men är grön och fin =)




Diverse husprojekt får vänta tills vädret håller oss inomhus...

torsdag 30 juni 2011

Klart! (nästan iallafall)

Då var barn/gästrummet klart! Det enda vi inte hann med innan midsommargästerna anlände var att slipa och lacka golvet så det får blir ett senare projekt. Färgen på väggarna går mot en ljust gul ton vilket inte riktigt syns på bilderna. Sedan saknas så klart en hel del inredning också som t.ex bilder på väggarna, barnmöbler etc, men det kommer =)

Rummet kommer att fungera som ett kombinerat barn/gästrum tills dess att Knoddisen ska ha det själv.



tisdag 21 juni 2011

Nytt projekt

Just nu håller vi på med ett "snabb-projekt", nämligen renovering av gästrummet, det som ska bli barnrum :) Rummet kommer att fungera som gästrum fram tills bebisen kommer och på fredag är det midsommar och vi får besök av Fredriks bror med familj på torsdag (det är måndag idag) så då ska rummet vara klart! Det vi ska göra är:

- måla taket
- riva tapet, spackla, prima och måla väggarna
- byta golvlister
- måla vitt runt fönstren
- byta fönsterfoder
- ta bort plastmattan
Det vi inte kommer att hinna med just nu är att slipa trägolvet som ligger under mattan, men det får vi göra vid ett senare tillfälle :)

Så här ser rummet ut nu:

söndag 5 juni 2011

Trädgårdsfix och altanräcke

Kristi Himmelfärdshelg och Nationaldagen innebär långledigt och massor av tid att fixa i trädgården. Vädret har varit soligt men lite småkyligt, huvudsaken att det inte regnat iallafall.

Prio ett var att få färdigt altanen. Jag skrubbade den för hand, på knä, för att sedan kunna olja den. Rätt mör i kroppen efter det kan jag säga... men otroligt skönt att det är klart! Fredrik har jobbat med altanräcket. Vi funderade ett tag på vilken typ av räcke vi ville ha och valde mellan ett "kryssräcke" eller ett räcke som hade raka spjälor nedtill och små kryss upptill. I slutändan blev det en kombination av spjälor och smala kryss. Eftersom vi väntar barn valde vi att göra räcket någorlunda barnsäkert så att lillen/an inte kan krypa igenom spjälorna och ramla av altanen.


Sedan har vi planterat en hel del, både blommor och grönsaker. En del av detta har vi köpt på handelsträdgården i Ulvvik, en jättebra handelsträdgård som har hur mycket växter som helst och väldigt trevlig, hjälpsam och kunnig personal! I blomväg har vi planterat (är inte helt säker på namnen på blommorna dock):

- Lobelia, tanken är att den ska växa till sig och välla ut över krukan,


- Petunia och Afrikansk Marquerit för att få en kruka med härligt mustiga färger,

- Snöflinga, som liksom lobelian ska få välla ut över krukan (det var inte meningen att jag skulle välja bilden där Räzer tar upp hela bilden, men de andra bilderna på blomman blev avvisade av servern av någon anledning...?)





I påskas planterade jag några krukor med penséer. Mitt i den ena krukan satte jag en lavendel och i den andra en blomma jag inte kommer ihåg namnet på. Penséerna har växt så mycket så de andra stackars blommorna får varken solljus eller näring så jag tog ur de ur krukorna och planerade i egna i förhoppning om att de tar sig igen.



Fredrik har tagir sig an trädgårdslandet i år och satte potatisen den 25 maj. Duken vi lagt på som skydd hjälper föga då våra kära kissar tyckerdet är fantastiskt  kul att leka under så den... I helgen när vi var till Ulvvik köpte vi även tomatplantor så de har också kommit i jorden i växthuset tillsammans med en paprikaplanta. Fredrik har också förkultiverat bland annat zucchini och majs som än så länge står kvar i krukorna. Vi har också gjort ett nytt jordgubbsland då det gamla var för skuggigt. Vissa av jordgubbsplantorna kommer ifrån Fredriks familjs torp i Värmland och vissa fanns på tomten när vi flyttade hit. De har dock inte gett så mycket bär så vi hoppas att den nya platsen ska väcka lite liv i dem =)