söndag 17 oktober 2010

Hjärtrud och Gertrud





Älskar verkligen orkidéer! Har gjort det sedan jag fick en orkidé av Fredrik på vår första dejt. Bilderna ovan visar våra kap vi gjorde på IKEA för några veckor sedan. Vi tänkte köpa nya orkidéer och tittade först i diverse blomsteraffärer, men där kostade de allt mellan 129-229 kr styck. Det blir rätt dyrt om man vill ha orkidéer i alla fönster... Vi avvaktade lite istället. Vid ett besök på Ikea nån dag senare hade de fått in ett stort parti med orkideer som de skulle börja sälja dagen efter. Men eftersom ordinarie sortiment var slut fick vi köpa i förtid - 49 kr styck! Lika bra att köpa 5 st på en gång : )

Den orkide jag fick av Fredrik på vår första dejt fick heta Hjärtrud. Det finns en liten berättelse om Hjärtrud och en snäll gammal tant som hette Gertrud som jag tänkte berätta.

När Fredrik var liten bodde de granne med en tant som hette Gertrud. Hon var en sådan där tant som alla barn borde få ha som granne, go och glad, snäll mot allt och alla (och förmodligen ett enormt tålamod som hade syskonen Svensson springandes där jämt...). Jag hade själv äran att få träffa henne och berättade då för henne att vi hade en vacker orkide med hennes namn. Hon blev glad.

Det var med stor sorg som vi några veckor senare mottog beskedet att hon hade svår cancer.
Hemma i Härnösand hade orkidén Hjärtrud tappat alla sina blommor förutom en enda blomma som envist höll sig kvar flera veckor efter att de andra ramlat av. En enda lila vacker blomma.

En dag ringde Fredriks mamma och berättade att Gertrud gått bort. Samma dag tappade Hjärtrud den sista blomman.

Kanske betyder det något, kanske inte. Den dagen kändes det väldigt speciellt i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar