tisdag 26 oktober 2010

Länge sen







Skickat från min iPhone

Det var ett tag sen jag bloggade nu men det beror bara på att jag och Fredrik varit till Prag en sväng. Det har med andra ord även stått på renoveringsfronten. Prag är en underbar stad som jag varmt rekommenderar ett besök!

Har  dessutom blivit faster till en liten Linus : ) Han har som ni ser redan den rätta prata-i-mobil-och-se-cool-ut-stilen! Undrar om det är efter mamma eller pappa?

söndag 17 oktober 2010

Hjärtrud och Gertrud





Älskar verkligen orkidéer! Har gjort det sedan jag fick en orkidé av Fredrik på vår första dejt. Bilderna ovan visar våra kap vi gjorde på IKEA för några veckor sedan. Vi tänkte köpa nya orkidéer och tittade först i diverse blomsteraffärer, men där kostade de allt mellan 129-229 kr styck. Det blir rätt dyrt om man vill ha orkidéer i alla fönster... Vi avvaktade lite istället. Vid ett besök på Ikea nån dag senare hade de fått in ett stort parti med orkideer som de skulle börja sälja dagen efter. Men eftersom ordinarie sortiment var slut fick vi köpa i förtid - 49 kr styck! Lika bra att köpa 5 st på en gång : )

Den orkide jag fick av Fredrik på vår första dejt fick heta Hjärtrud. Det finns en liten berättelse om Hjärtrud och en snäll gammal tant som hette Gertrud som jag tänkte berätta.

När Fredrik var liten bodde de granne med en tant som hette Gertrud. Hon var en sådan där tant som alla barn borde få ha som granne, go och glad, snäll mot allt och alla (och förmodligen ett enormt tålamod som hade syskonen Svensson springandes där jämt...). Jag hade själv äran att få träffa henne och berättade då för henne att vi hade en vacker orkide med hennes namn. Hon blev glad.

Det var med stor sorg som vi några veckor senare mottog beskedet att hon hade svår cancer.
Hemma i Härnösand hade orkidén Hjärtrud tappat alla sina blommor förutom en enda blomma som envist höll sig kvar flera veckor efter att de andra ramlat av. En enda lila vacker blomma.

En dag ringde Fredriks mamma och berättade att Gertrud gått bort. Samma dag tappade Hjärtrud den sista blomman.

Kanske betyder det något, kanske inte. Den dagen kändes det väldigt speciellt i alla fall.

torsdag 14 oktober 2010

Följetong Köket, del 2

Sakta men säkert började vi riva ut köket. Det är en väldans fördel att ha en snickare som sambo kan jag säga, renoveringsarbetet underlättas en hel del :) men å andra sidan hade vi aldrig köpt det här huset om inte Fredrik hade haft sina snickarkunskaper.


Förutom att vi skulle byta ut all inredning ville vi också lägga till en köksö. Detta innebar att vattenledningarna måste dras om. I samband med det passade vi på att byta plats på vattenmätaren som var placerad i ett skåp i köket till badrummet. Sedan var det bara att ta bort golvet och förbereda för de nya ledningarna. Rörläggningen, dvs allt jobb som har med vatten att göra ville vi inte göra själva (känns lite riskabelt) så all rörläggning har utförts av YIT *reklam* och vi är sååååå nöjda!




Följetong Köket, del 1

Redan när vi var och tittade på huset på mäklarvisningen såg vi potentialen i huset trots att största delarna av huset var klätt i 70- och tidigt 90-tal. När vi väl vann budet var det bara att kavla upp ärmarna och ta de första stegen att förvandla huset till vårt drömhus. Projekt nummer ett var köket. Vi bestämde oss för att göra om hela köket. Det var inget större fel på köket som det var och hade vi viljat göra det enkelt hade vi bara tapetserat om men båda hade drömt om ett lantkök och så skulle det bli! Här kommer några bilder på hur köket såg ut när vi köpte huset.



Samtidigt som vi renoverade detta kök, renoverade pappa sommarstugeköket så en del av dessa köksskåp pryder nu mamma och pappas sommarstuga - smart återvinning =)

tisdag 12 oktober 2010

Vedspis

Ja vi har äntligen införskaffat oss en vedspis som ska förgylla vinterhalvåret. Spisen är en Viking 30 och ska tydligen vara vedspisarnas Rolls Rol...Rolls Roc... Rolls Roy... en superbra vedspis som genererar mycket extra värme! Som synes är den på plats och vi har fått skorstenspipan godkänd så nu återstår att fixa till utseendet; murstocken ska vitputsas, svart klinker ska läggas till på golvet och bänkskivor av svart skiffer ska fästas. Återkommer med bilder på det färdiga resultatet.

Höst

På sätt och vis är hösten himla mysig, åtminstone den här tiden på hösten när hela naturen exploderar i färg! Det blir lite kyligare och luften blir klar och frisk att andas. Inne tänds det ljus och huset värms upp av brasan i kakelugnen. Hösten är mysig helt enkelt. Det enda jag inte riktigt kan förlika mig med är mörkret. Jag gillar inte att det blir mörkare och mörkare, är ju rätt mörkrädd... Och har dessutom världens sämsta mörkerseende...

Kände mig lite pysslig en dag så jag gjorde ett litet höstarrangemang i några utekrukor. Fråga mig inte vad det är för växter (förutom ljungen, det vet jag vad det är!) men det blev lite mysigt iallafall (haha jag låter som Ernst). Lyktan är en present från min kära mor : )

Kissemissarna

Nästa test blir att lägga till bilder till bloggen via Iphonen. Får jag presentera våra underhållande katter Räzer och Knasen : )

Mobilinlägg

Valde ju blogger för att jag skulle kunna blogga från mobilen, så då måste jag ju testa så att det fungerar : )

måndag 11 oktober 2010

Hur började det?

För tre år sedan började vi leta hus. Det känns verkligen som en evighet sen och det gick väldigt trögt i början då det var ont om intressanta objekt. Två gånger hittade vi drömhusen och började buda men blev överbudade båda gångerna. Det kändes tungt eftersom man i det läget redan har "flyttat in" i huset, man vet precis vad man ska renovera och var möblerna ska stå.

När vi såg vårt hus på Hemnet tyckte vi först att det inte var intressant då det såg ganska risigt ut... Men läget var precis det vi önskade - lite utanför stan och nära havet, så vi for och på en visning i allafall. Men inte heller då fastnade vi helt för huset. Det var först när vi kom hem från visningen och började fundera på vad man kunde göra av huset som känslorna för huset började växa så vi begärde att få en till visning. Under den visningen gick vi runt och fantiserade om hur huset skulle kunna omvandlas till vårt drömhus och sedan var vi fast, vi ville verkligen ha det huset! Utgångspriset var 590 000 kr så vi lade ett skambud på 560 000. Dessvärre hamnade vi i budgivning tillsammans med ett annat par som också hemskt gärna ville ha huset så priset slutade på 770 000. Det är dock inte fy skam för ett ganska stort hus med 2000 kvm tomt och endast ett par hundra meter till havet. Det kändes verkligen stort när mäklaren meddelade att vi vunnit budet!

Efter en jobbig flytt, både fysiskt och emotionellt (fysiskt pga av att det är TUNGT att flytta och emotionellt för att vi trivdes så bra i den lägenhet vi bodde i) påbörjades renoveringen och det är vad denna blogg kommer att handla om. Jag ska försöka fylla den med mycket bilder, både "vanliga" bilder och före-och-efter-bilder. Det kommer att bli ett antal inlägg som är tillbakablickar och kommer att handla om vad vi hunnit med hittills. Men tids nog hinner jag ikapp tidsmässigt och kan blogga i realtid : )

Här är en bild på huset, en av de bilder som låg ute på Hemnet när vi köpte huset.

söndag 10 oktober 2010

Välkomna!

Elli heter jag och har precis startat denna blogg som kommer att handla om mitt och min kära sambos hem. För ca 1,5 år sedan köpte vi ett gammalt hus, efter nästan två års husletande, som vi håller på att renovera för fullt. Jag har länge tänkt starta en blogg där jag skriver om utvecklingen av vårt hem, dels för att det är kul att blogga men också för att minnas hur det sett ut och hur allt växer fram. För en vecka sedan skaffade jag mig en Iphone så ett krav var att kunna blogga från den vilken förvånadsvärt få bloggar klarar av idag. Men med blogger fungerar det så - välkommen till Ellis hem och bloggen Hemmakär!