torsdag 25 oktober 2012

Lägesstatus

Ja jisses vad jag ljög när jag sa att det skulle komma frekventare uppdateringar på denna blogg. Blev förvånad då jag gick in och kollade statistiken nu och såg att det fortfarande är folk som läser! Så självklart ska jag göra ett försök igen att skriva oftare.

Sommaren kom och passerade och bjöd inte på något vidare väder. Kallt och regn mest hela sommaren... så vår fina altan blev inte särkskilt välanvänd... men ett trädgårdsland fixade vi (eller snarare Fredrik) med potatis, morötter, lök, zucchini, sockerärtor, sallad, rödbetor samt ett växthus med tomater, gurka, persilja, dill, gräslök, physalis, paprika och, tro det eller ej, vindruvor! När vu flyttade in i huset 2009 fanns en vindruvsplanta ute i en av rabatterna. Fredrik flyttade in den i växthuset och i år fick vi vindruvor! De var inte supergoda så Fredrik plockade ner dem med ambitionen att göra eget vin på dem. Dock fick vi inte tag på någon vinsats så just nu ligger druvsaften i frysen...

Knasen inspekterar växthuset

Vindruvor

Vingård Saltvik :)


Idag är det den 25 oktober så skörden av övriga grönsaker har skett för länge sen. Tomaterna hänger på övervåningen och börjar ta slut och potatisen och löken har inplockade till källaren. Övriga grönsaker är uppätna eller dessvärre bortruttnade då vi inte hunnit ta in dem.

Matkällaren ja, Fredrik gjorde i ordning källaren nu i höst och gjöt ett golv och satte in hyllor. Blev kanonbra! Konstigt nog så övergick namnet till att vara "matkällare" till att bli "ölkällare"...



Matkällaren


Nästkommande trädgårdsprojekt (till våren) blir att sätta kantsten. En släkting kunde skaffa kantsten för noll och ingenting - en tackar så mycket. Tunga som satan är dom dock så vi får se hur det går... befarar att min kära sambo kommer att få något ryggskott eller två...

Vårens projekt






 

söndag 20 maj 2012

Hallen klar!!

Äntligen är hallen helt klar! Det tog sin lilla tid, inte lätt att få ihop det med en liten bebis hemma :)

Så vad har vi gjort? Det var en ganska fin hall innan också men vi ville ändå fräscha upp den lite. På golvet låg en plastmatta som såg ut som ett trägolv. Detta byttes ut mot svart klinkergolv - med golvvärme! Nice! Det var väldigt stressigt för Fredrik att lägga golvet eftersom jag låg i soffan och hade värkar just då :) Han var jätteorolig och frågade hela tiden om det inte var dags att åka till förlossningen, men golvet hanns precis läggas klart innnan det var dags!

Sedan fick resten av hallen vänta lite, en si sådär ett halvår, innan Fredrik tog tag i att sätta dit bröstpanel och måla den vit, samt måla väggarna i en ljus, ljus grön färg (samma och Alicias rum). Vi bytte också vägg för hatt- och skohylla vilket gjorde att hallen känna lite större. Fredrik inhandlade också klädkrokar för Alicias kläder, det ser så gulligt ut när hennes små kläder hänger på sina krokar :)

Vi har länge pratat om att ha något att sitta på i hallen, en bänk eller liknande. På Ikeas barnavdelning hittade vi en liten soffa men lock. Jättefin i hallen och väldigt praktiskt då vi har varsin korg med vantar och dyl i den :)  799 pix kostade den. Häromdagen inhandlade jag en spegel på Inreda & sånt. Det var precis en sådan spegel jag letat efter och den passar jättebra i hallen. 599 kr kostade den. Det som fattas nu är de fototavlor som vi tidigare hade där spegeln nu sitter. Vi ska nu flytta dom till trappan, det har dock inte hunnits med än :)

 Hallen före

 Hallen efter

 Klädhörnan

Bänken och spegeln

lördag 14 april 2012

Vår!

Idag är det den 14 april och våren är här! Vissa bakslag har det varit med snöslask och det lär väl komma några till innan naturen bestämmer sig för att leva upp igen. Men sakta men säkert börjar vårtecknen att synas i form av bland annat tussilago längs vägarna. Det är i stort sett ingen snö kvar, endast fläckvis i skogen och skuggiga platser men det är inte mycket. Det är sååååååååååå underbart att våren och sommaren är på väg! Har aldrig längtat så mycket efter dessa årstider som i år!

Förra året vid denna tid planterade jag fina påskkrukor. I år med en liten spädis är det inte lika enkelt att finna tid till det men Fredrik har pysslat lite och fått till tre fina krukor så vi får lite vårfint på farstukvisten.



Ska försöka få denna blogg att leva lite mer nu när husprojekt och trädgårdsprojekt börjar komma igång igen. Aktuellt husprojekt är hallen som i skrivandes stund håller på att målas om av Fredrik. Jag funderar på hur jag ska arrangera tavlor i hall och trappa. Vi har två typer av tavlor som suttit där tidigare, dels svartvita foton i vita ramar som suttit lite huller om buller i hallen som en fotovägg, och dels vackra bilder från Fredriks familjs torp i Värmland med träram som suttit längs väggen i trappan till övervåningen. Jag är lite i valet och kvalet hur jag ska arrangera tavlorna nu, om det ska bli samma som förr eller något nytt arrangemang... Ja, jag får fnula lite helt enkelt.

Och bilder på hallen kommer som utlovat när den är färdig!

söndag 5 februari 2012

Vilande blogg

Som ni märker är denna blogg ganska vilande just nu. Att ha en liten att ta hand om här hemma gör att hus och inredning hamnar lite på sidan om just nu. Dessutom är det mitt i vintern så det finns inga utomhusprojekt att dra igång heller...

Men jag kan iallafall berätta att all ved som Fredrik slitit med under vår och sommar kommer MYCKET väl till pass nu på vintern. Egen härd är verkligen guldvärd! Det är så himla mysigt att elda i kakelugn och vedspis när vinterkylan kryper längs knutarna. Årets vinter har, tack och lov, varit mycket mildare än förra vintern. Jag fattar inte hur vi överlevde förra årets vinter då kylan satte tänderna i oss redan i november och höll i sig lääääänge. Det var ju flera veckor i sträck vi låg runt minus 30!! Nu har vi haft  minus 20 i ett par dagar och det räcker för i år tycker jag. Annars har det legat runt  minus 5 sedan nyår vilket är precis lagom tycker jag :) Just nu är det dessutom lagomt med snö - ca 50 cm och inte de kopiösa mängder som var förra vintern. Så just i år är jag extra glad att vintern varit så behaglig som den varit eftersom det underlättar med en liten hemma.

Nu börjar vår lilla tjej att bli lite större och det är lite enklare att hitta tid att göra saker runt omkring. Så ge inte upp hoppet om denna blogg, snart kommer jag att skriva mer i den!