torsdag 30 juni 2011

Klart! (nästan iallafall)

Då var barn/gästrummet klart! Det enda vi inte hann med innan midsommargästerna anlände var att slipa och lacka golvet så det får blir ett senare projekt. Färgen på väggarna går mot en ljust gul ton vilket inte riktigt syns på bilderna. Sedan saknas så klart en hel del inredning också som t.ex bilder på väggarna, barnmöbler etc, men det kommer =)

Rummet kommer att fungera som ett kombinerat barn/gästrum tills dess att Knoddisen ska ha det själv.



tisdag 21 juni 2011

Nytt projekt

Just nu håller vi på med ett "snabb-projekt", nämligen renovering av gästrummet, det som ska bli barnrum :) Rummet kommer att fungera som gästrum fram tills bebisen kommer och på fredag är det midsommar och vi får besök av Fredriks bror med familj på torsdag (det är måndag idag) så då ska rummet vara klart! Det vi ska göra är:

- måla taket
- riva tapet, spackla, prima och måla väggarna
- byta golvlister
- måla vitt runt fönstren
- byta fönsterfoder
- ta bort plastmattan
Det vi inte kommer att hinna med just nu är att slipa trägolvet som ligger under mattan, men det får vi göra vid ett senare tillfälle :)

Så här ser rummet ut nu:

söndag 5 juni 2011

Trädgårdsfix och altanräcke

Kristi Himmelfärdshelg och Nationaldagen innebär långledigt och massor av tid att fixa i trädgården. Vädret har varit soligt men lite småkyligt, huvudsaken att det inte regnat iallafall.

Prio ett var att få färdigt altanen. Jag skrubbade den för hand, på knä, för att sedan kunna olja den. Rätt mör i kroppen efter det kan jag säga... men otroligt skönt att det är klart! Fredrik har jobbat med altanräcket. Vi funderade ett tag på vilken typ av räcke vi ville ha och valde mellan ett "kryssräcke" eller ett räcke som hade raka spjälor nedtill och små kryss upptill. I slutändan blev det en kombination av spjälor och smala kryss. Eftersom vi väntar barn valde vi att göra räcket någorlunda barnsäkert så att lillen/an inte kan krypa igenom spjälorna och ramla av altanen.


Sedan har vi planterat en hel del, både blommor och grönsaker. En del av detta har vi köpt på handelsträdgården i Ulvvik, en jättebra handelsträdgård som har hur mycket växter som helst och väldigt trevlig, hjälpsam och kunnig personal! I blomväg har vi planterat (är inte helt säker på namnen på blommorna dock):

- Lobelia, tanken är att den ska växa till sig och välla ut över krukan,


- Petunia och Afrikansk Marquerit för att få en kruka med härligt mustiga färger,

- Snöflinga, som liksom lobelian ska få välla ut över krukan (det var inte meningen att jag skulle välja bilden där Räzer tar upp hela bilden, men de andra bilderna på blomman blev avvisade av servern av någon anledning...?)





I påskas planterade jag några krukor med penséer. Mitt i den ena krukan satte jag en lavendel och i den andra en blomma jag inte kommer ihåg namnet på. Penséerna har växt så mycket så de andra stackars blommorna får varken solljus eller näring så jag tog ur de ur krukorna och planerade i egna i förhoppning om att de tar sig igen.



Fredrik har tagir sig an trädgårdslandet i år och satte potatisen den 25 maj. Duken vi lagt på som skydd hjälper föga då våra kära kissar tyckerdet är fantastiskt  kul att leka under så den... I helgen när vi var till Ulvvik köpte vi även tomatplantor så de har också kommit i jorden i växthuset tillsammans med en paprikaplanta. Fredrik har också förkultiverat bland annat zucchini och majs som än så länge står kvar i krukorna. Vi har också gjort ett nytt jordgubbsland då det gamla var för skuggigt. Vissa av jordgubbsplantorna kommer ifrån Fredriks familjs torp i Värmland och vissa fanns på tomten när vi flyttade hit. De har dock inte gett så mycket bär så vi hoppas att den nya platsen ska väcka lite liv i dem =)



onsdag 1 juni 2011

Ved!


Mellan vår tomt och havet finns en liten skog. Den avverkades i våras och Fredrik upptäckte att det låg en hel del användbar ved kvar som de inte verkade ta reda på. Fredrik ringde då till markägaren och frågade om de skulle låta den ligga och om det i sådana fall var ok att ta lite. Markägaren meddelade att det var inga problem att ta den ved som låg okvistat på marken. Sagt och gjort, Fredrik tillbringade ett par dagar med att avkvista, ta hem och såga och hugga massor med ved. Den veden, tillsammans med veden som vi fick från den stora granen vi tog bort från baksidan i våras, uppgår till cirka fem kubik! Otroligt värdefullt att ha till vintern och elda med i vedspis och kakelugn!