fredag 24 december 2010

GOD JUL!

Önskar alla en riktigt härlig julafton!

Jag och Fredrik firar julen hemma hos mamma och pappa med allt som hör julen till (inkl. Karl-Bertil Jonssons jul som är det enda tv-måstet :)

Älskar verkligen julen, den är min favorithögtid. Tycker om ljuset, värmen och omtänksamheten som kommer med julen. Sen är det så mysigt att julpynta, pyssla, baka julgodis och bröd.

Tur att julen återkommer varje år :)

onsdag 22 december 2010

Följetong Köket, del 4 - slutresultatet

På allmän begäran kommer nu bilder på det slutgiltiga resultet av vår köksrenovering. Kommer ni ihåg hur köket såg ut från början? Se inlägg "Följetong köket del 1".

Som synes på bilderna har vi valt en lantlig stil. Vårt hus byggdes 1903 så vi vill försöka återskapa den lantromantiska stilen, fast med lite moderna inslag.

På de här två första bilderna visas köket sett från hallen. Vi har vänt på köket och har numera diskhon mot fönstret (jag gillar att titta ut genom fönstret när jag diskar, det blir lite trevligare då =). Spisen är placerad i motsatt hörn mot tidigare. Eftersom vi har valt att ha matplatsen i det angränsande rummet fanns det gott om plats för att sätta in en köksö.



Fredrik gjorde en jättefin infälld hylla i kaklet ovanför spisen. Dels blev det snyggt och dels är det väldigt bekvämt när man lagar mat. Spisen är en induktionsspis vilket innebär att plattorna värms fort (det går fortare att koka vatten på spisen än i vattenkokaren) och blir snabbt svala när man tar bort pannorna. Dessutom stänger den av sig själv om man glömt bort det så man behöver aldrig vara orolig för att lämna huset med spisen påslagen.



På bilden nedan visas köket sett från matrummet. Om ni undrar vad som hänger i taket så är det en gammal pinnharv som kommer ifrån Fredsriks familjs 1700-tals torp i Värmland. Den har nog fått bruka den värmländska myllan ett antal gånger genom historien. Vi tyckte den passade i vårt lantkök och hängde upp den i taket och numer fungerar den som en upphängningsanorning för pannor, ljuslyktor och annat.


Köksön är bland det bästa i köket. Den fungerar dels som arbetsbänk med inbygd diskho men även som sittplats. Här intas vardagsfrukosten och här samlas våra middagsgäster när vi lagar maten. Det är mysigt att kunna samla alla i köket.


På bilden nedan syns hörnan med vedspisen som jag visat i ett tidgare inlägg. Här syns också timmerväggen som bildar en naturlig fondvägg som ger lite extra myskänsla.


Är otroligt nöjd med köket! Jag älskar att laga mat och det blir ju ännu roligare om man har ett mysigt kök med massor med arbetsytor. Innan vi flyttade hit bodde vi i en lägenhet med cirka 1,5 m arbetsyta, nu har vi närmare 8 m!

Pricken över i:et är vedspisen som vi insallerade i höstas. Den passar väldigt bra i köket och ger otroligt härlig extravärme nu på vintern (som idag till exempel när utetemperaturen närmar sig -20...).